Myrkytön ja perinteitä vaaliva menetelmä

Kalannahan parkitseminen ja tuotteen valmistusprosessi

Valmistusprosessi

Suurin osa käyttämistäni kaloista on itse kalastettuja lähialueen kaloja. Olen käyttänyt pääasiassa kuhan, mateen, hauen, ahvenen ja ankeriaan nahkoja.

Teen nahkojen parkitsemisen joko kasveilla, eli puun kuorella tai rasvaparkitsemisena, eli munankeltuaisella ja ruokaöljyllä.

 

KASVIPARKITSEMINEN

Kasveilla parkittaessa väri nahkoihin tulee eri puulajeista. Puun kuoret kerään keväällä, jolloin ne irtoavat hyvin. Puunkuorien kuivatus kestää vähintään kuukauden. Parkkiliemi tehdään kuivattuja ja pilkottuja puunkuoria keittämällä.

Kasviparkitseminen on hidas, yli kuukauden kestävä prosessi, jonka aikana kalan nahka saa nahkamaiset ominaisuutensa sekä värinsä. Lopputulos on hyväntuoksuinen ja kaunis kalannahka joka kestää käytössä.


RASVAPARKITSEMINEN

Rasvaparkitus tapahtuu käsittelemällä nahkaa seoksessa jossa on ruokaöljyä, munankeltuaista ja mäntysuopaa. Rasvaparkitseminen on nopeampi parkitsemismenetelmä, silloin nahan värjäämiseen voidaan käyttää erilaisia kasveja.

Rasvaparkittujen nahkojen värjäämiseen käytän erilaisia luonnosta saatavia kasveja, mm. punajuurta, sipulin kuorta, koivun lehtiä, mustikkaa sekä japaninväritataria, josta saa sinistä väriä. En käytä keinotekoisia väriaineita.

Raskain työvaihe on nahkojen pehmitys ja muokkaaminen ennen lopullista asettelua pingotukseen ja kuivatukseen. Pehmityksen aikana nahka saa muotonsa ja pehmeytensä. Vaihe on todella tärkeä, jotta nahka on käyttökelpoinen, kestävä ja muokattavissa tuotteisiin.

Valmis parkittu kalannahka on upea, hajuton, vahva ja pehmeä materiaali.