
Luonnon ehdoilla ja itämerta vaalien
Kaunista käsityötä kalannahasta
“Terveisiä Varsinais-suomen kauniista saaristosta.”
-Kikka
Minun tarinani
Olen aina rakastanut käsillä tekemistä, luontoa ja rauhallista oman näköistä elämää. Tein työurani kuntoutuksen parissa, olen koulutukseltani erikoistunut fysioterapeutti. Kuljin aina pitkiä työmatkoja ja päivät olivat pitkiä. Eläkkeelle siirtymisen aikoihin kiinnostuin kalannahoista materiaalina.
Eläkkeelle jäädessäni avautui vihdoin mahdollisuus rauhoittua, muuttaa saareen vakituisesti ja aloittaa uudenlainen arki käsitöiden parissa.
Elämme saaressa ainoina vakituisina asukkaina
Asumme nykyisin Luotsisaaressa, josta mieheni on kotoisin. Olemme saaren ainoat vakituiset asukkaat.
Saari sijaitsee Kemiönsaaren lähellä Angelniemen alueella. Tämä rakas ja rauhallinen saari on ns. tiettömän taipaleen takana, eli tänne ei pääse siltaa pitkin tai lautalla. Kesällä kuljemme veneellä ja talvella jäätä pitkin.
Kelirikon aikaan emme voi kulkea lainkaan. Kelirikko tarkoittaa sitä, että meri on niin paksussa jäässä, ettei siitä voi kulkea omalla veneellä, mutta kuitenkin niin ohuessa jäässä, ettei se kanna ihmistä.
Elämme melko omavaraisesti viljelemällä ja säilömällä juurekset, vihannekset, marjat, hedelmät, sekä sienestämällä ja kalastamalla suurimman osan koko vuoden ravinnosta. Naapurilta saamme myös riistaa talven ravinnoksi.
Kalannahka saa alkunsa
Taloudessamme on aina kalastettu ja siksi kalannahkaa on ollut runsaasti tarjolla. Hieman ennen eläkkeelle jäämistä kävin Hanna Norénin mielenkiintoisen kurssin, jossa teimme kalannahasta lampunvarjostimen. Kun nahkojen käsittely alkoi tulla tutuksi innostuin tekemään miesten rusetteja. Rusettien suunnittelusta, muotoilusta ja valmistuksesta tuli niin mukavaa, että päätin myös alkaa myydä niitä. Olen luonteeltani utelias ja haluan oppia jatkuvasti lisää tästä mahtavasta luonnonmateriaalista.
Nautin suunnattomasti kun saan tehdä kaikki työvaiheet itse kalannahkojen kaapimisesta, tuotteiden suunnitteluun ja loppuvaiheen nauhojen ompelemiseen asti.
Jokainen päivä on erilainen ja täynnä uusia työvaiheita, haasteita ja uuden oppimista.
“Minulle on erityisen tärkeää, että kaikki työprosessit ja käyttämäni aineet soveltuvat perinnekäsityöhön, ovat myrkyttömiä sekä luonnonmukaisia.
Nahkojen pesussa käytän saippuapohjaisia pesuaineita. Kaikki värjäämiseen käytettävät kasvit kasvatan omalla pihalla.”
Tiesitkö?